вторник, 9 юни 2015 г.

Витамин С и женски цикъл

Жените не сме толкова опаки създания, колкото се твърди от мъжете. Въпреки това, има неща с които не мога да не се съглася с тях. Всъщност има един период в годината, в който просто окачаме на тема външен вид и всякаква логика изчезва, в голям процент от женското съсловие. Говоря за летния сезон. Още по-зле става ако остава една седмица до ходенето на море или някое друго важно събитие. Всъщност, суетата винаги си е била типично женска черта, но границата между лудостта и здравословната суета не би трябвало да се размива. Тук всички ще кажат „А да, за диетите говориш, нали?“ - ами не! Не говоря само за диетите. Всъщност поводът да пиша сега това е, че онзи ден си купих витамин C от 500 мг. Тъй като ми трябваше да е конкретно от 500, а аз не бях запозната с безбройните му видове – най-добрият начин да го разуча бе от интернет, разбира се. Отворих нета, отидох в Google, написах витамин С и разбира се ми излязоха всички резултати за витамин С, както и такива неща, които аз бих определила като пълна глупост!
Става дума за онзи мит, който е особено популярен сред жените – митът със спирането на менструалния цикъл с витамин С! Да ти дойде цикълът, точно преди или по време на море, басейн, приятелят ти, сватбата ти или просто купона с яки пичове - може и да не е най-приятния миг за мнозина. Истината е, че цикълът понякога идва точно когато не трябва и не само ти прецаква хубавото изживяване, но на всичкото отгоре трябва и да го преглътнеш, просто защото няма какво да се направи в случая! И тук идва на помощ тази женска легенда; „Пий 4-5 хапченца витамин С и ще си го изместиш. Така съм си спирала цикъл, гарантирано!“. Интернет е доволно пълен точно с такива подобни коментари и тъй като аз съм  личност, която обича да взима решения за себе си на база логика, независимо къде ще ме отведе тя - исках да проверя научно, дали действително може да има нещо такова. Вярно ли е, че може да се измести или спре цикъл с ударна доза витамин С? Какъв е механизмът на това? Има ли сигурни  доказателства за това? Ако има изместване, то на витамина ли се дължи или на стреса, че ще ти дойде и ще ти развали почивката с приятели? На мен лично от стрес ми го е нямало и по 2 седмици! Твърдо съм ЗА алтернативните методи, но трябва да призная, че след ровенето в медицинските форуми (тия, в които пишат студентите следващи акушеро-гинекология), най-общо информацията за нормално протичащ цикъл, се свежда до старата истина, която ни обясняваха и  училищните сестри някога. Никъде не прочетох дори и най-бегла препратка, че има някаква зависимост между месечното кървене и витамин С! Няма информация дори и в сайтовете за алтернативно лечение, а се предполага, че поне там би трябвало да има. Не видях дори и една статия по въпроса. Така, тъй като не намерих информация ще давам по логика, която се базира върху неща, които са ни вече известни.

Предизвикването на цикъл, се дължи изцяло на хормони. Но за да започнат действие по „задачата си“, на тези хормони им е нужна „заповед“ от хипофизата, която е добре скрита в главата. Ето цитат от Уикипедия „Хипофизата (хипофизната жлеза) е основен ендокринен орган в човешкото тяло. Тя ръководи дейността на всички останали жлези в човешкото тяло, като оказва ефективен контрол върху тях.“! От „сигнала“ за започване узряването на яйцеклетката – до самия край на цикъла, хормоните са тази движеща сила в тялото на жената (е и на мъжа, но нали сега тук става дума са месечен цикъл...), която е определяща, как, кога и по колко да е продължителността на целия този процес.


Легендата за спирането с витамин, на нещо, което изцяло се подчинява на биохимични закони, е доста нелепо. Витамин С е един чудесен витамин и аз го потвърждавам по себе си, но от него НЕ зависи месечният цикъл. Ако беше вярно, дали сега щяха да са измислени всички тези хормонални препарати ( принципно изобщо нямам добро отношение към тези хапчета) за изместване или спиране на цикъла при някои жени поради медицински причини? Освен това, аз пих така наречената ударна доза, точно в деня, в който ми дойде. Според писанията в нета би трябвало цикълът ми да се измести или спре. Нищо подобно не се случи! Ако има някакво закъснение докато се прилага тази рецепта (Изненадващо е, че понякога личните лекари дават такива акъли!) то едва ли е обективно, тъй като е нормално да има разлика от + / – 3 дена. Ако пък жената е и стресирана – съвсем. Пиенето на витамин С в случая, бих казала, че е просто случайност. Ако някой смята, че това е реално, нека да ми изпрати изследвания и факти, че това е така, защото аз не намерих. Обещавам, че ще изтрия това писание, в мига в който някой ми предостави задоволително доказателство за влиянието на витамин С, спрямо цикъла и тук не става дума да ти понамалее изобилното кръвотечение, заради лекия кръвосъсирващ ефект на витамина, а за влиянието да бъде изместен или спрян един естествен процес в тялото, който на всичкото отгоре се подчинява изцяло на хормони, а не на нещо, което всеки вегетарианец със сигурност си набавя на ден и в по-големи количества от препоръчваната доза за спиране на цикъла!

 Понякога действително губим логика. Особено лятно време!

6 коментара:

 1. Съгласна съм с теб! Аз също се поинтересувах и наистина намерих коментари, които противоречат на логиката. Но попаднах и на една статия в която се казва, че Витамин C не само не спира цикъла, а го ускорява. На какво да вярвам?...😊

  ОтговорИзтриване
 2. Витамин С има съдосвиващ ефект, не кръвосъсирващ -има разлика. Пие се в по-големи количества за намаляване на обилно кръвотечение и това лекари го препоръчват. Вие с какво образование сте? Статията е една лаишка игра на думи. Къде търсите материали по въпроса? Не е вярно, че витамините не влияят на хормоните. Образовайте се и после пишете. 2-3 прочетени сайта в интернет няма да Ви донесат нужните знания.

  ОтговорИзтриване
 3. Не сте чели достатъчно, струва ми се. Напишете в гугъл вит с и прогестерон (хормона чието ниво може да забави менструацията) и ще ви излезнат неща като този цитат Take 750-1000 mg supplemental vitamin C daily. In one study, this raised progesterone from an average of 8 (below normal) to 13 ng/mL (normal range)"

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Четох, че помага при болки/спазми по време на менструация. Бих искала да го приемам заради това, а не с цел отлагане на кръвотечението. В тази връзка искам да попитам, ако все пак действа намалящо, ако не и напълно спиращо, има ли проблем това? Все пак е редно да се изтече каквото има.

   Изтриване